معاملات فیوچرز چیست و چگونه انجام می شود؟
معاملات فیوچرز چیست و چگونه انجام می شود؟
معاملات فیوچرز یا معاملات آتی همانطور که از اسمش پیداست به آینده مربوط است.
این نوع قراردادها بین دو نفر در زمان حال و یا گذشته منعقد شده ولی زمان سررسید آن در آینده میباشد. در معاملات فیوچرز یک دارایی مشخص که میتواند انواع کامودیتیها، فلزات گرانبها، ارزهای دیجیتال و … باشد، در زمانی مشخص و با قیمتی مشخص که به توافق طرفین قرارداد رسیده است معامله میشود.
معامله فیوچرز چیست؟
در نظر بگیرید شما یک شرکت ساختمانسازی دارید و قرار است تا ۶ ماه دیگر یک برج آماده را تحویل دهید. شما با توجه به تجربه و محاسبات خود متوجه شدهاید که در طول ساخت این پروژه به ۱۵ هزار میلگرد نیاز خواهید داشت، برای اینکه بتوانید هزینهها را مدیریت کنید قسمتی از بودجه خود را برای تهیه میلگرد کنار گذاشتهاید، ولی هیچ کس تضمین نکرده که وقتی ساختمان مورد نظر به مرحلهای برسد که به میلگرد نیاز داشته باشد، قیمتها تغییر نکرده باشند.
پس برای در امان ماندن از این نوسانات بازار، معاملات فیوچرز بهترین انتخاب هستند. شما میتوانید با کارخانه میلگرد سازی یک قرارداد آتی برای خرید میلگرد با قیمت معین و مشخص تنظیم کنید، و در آن قرارداد، تاریخ تحویل میلگردها را درج کنید.
فرض کنید هر میلگرد ۲۰ هزار تومان است و شما میخواهید میلگردها را در ۲ ماه آینده با قیمت مثلا همان ۲۰ هزارتومان خریداری کنید. در این حالت دو سناریو ممکن است پیش بیاید:
- ممکن است به دلایل سیاسی-اقتصادی پیشبینی نشدهای قیمت میلگرد پایین بیاید مثلا به قیمت ۱۵ هزار تومان برسد در این صورت شما ضرر کردهاید زیرا اگر صبر میکردید و میلگردها را 2 ماه بعد خریداری میکردید، قیمت هر میلگرد برای شما 15 هزار تومان محاسبه میشد.
از طرف دیگر با پایین آمدن قیمت کالا، کارخانه میلگرد سازی سود خوبی خواهد کرد. چون میلگردهای خود را با قیمت بالاتری به فروش رسانده است.
- ولی اگر در دو ماه آینده قیمت میلگرد بالاتر برود مثلا به ۲۵ هزار تومان برسد شما به عنوان خریدار سود دلچسبی خواهید داشت.
همچنین شما به عنوان خریدار با پرداخت هزینه در هنگام عقد قرارداد به کارخانه نقدینگی تزریق کردهاید و چرخ تولید را به گردش درآوردهاید و یا میزان تولید را بالا بردهاید.
این نوع قراردادها به خصوص برای کارخانههایی که به علت عدم وجود دارایی مورد نیاز از کار افتادهاند بسیار کارساز است؛ زیرا در قراردادهای آتی عموما مبلغ قید شده در قرارداد در همان ابتدا توسط خریدار پرداخت میشود.
انواع معاملات فیوچرز
معاملهگران بازارهای مالی میتوانند بر اساس استراتژی سرمایهگذاری و برنامههای معاملاتی خود از امکانات و ویژگیهای یکی از انواع روشهای معاملاتی استفاده کنند. معاملات فیوچرز نیز در انواع مختلفی ارائه شده و کاربران میتوانند از میان آنها مناسبترین گزینه را انتخاب کنند.
از آنجاییکه همه صرافیهای دیجیتالی از انواع مختلف معاملات فیوچرز پشتیبانی نمیکنند، لازم است پس از انتخاب روش معاملاتی مدنظر، به این نکته توجه داشته باشید. در ادامه این بخش به معرفی انواع معاملات فیوچرز و ویژگیهای آنها میپردازیم.
معاملات فیوچرز استاندارد Standard Futures Contracts
معاملات فیوچرز یکی از محبوبترین انواع معاملات بازار مشتقات کریپتو است. در این نوع معامله دو طرف قرارداد بر سر قیمت آتی یک ارز دیجیتال در یک تاریخ از پیش تعیین شده با یکدیگر توافق میکنند. معاملات فیوچرز استاندارد نیز دارای یک تاریخ انقضا و تسویه حساب هستند.
برای ورود و ثبت نام معاملات فیوچرز اینجا کلیک کنید
به این ترتیب این قرارداد نهایتاً در یک تاریخ مشخص و بر اساس قیمت از پیش تعیین شده به پایان میرسد. اکثر صرافیهای دیجیتالی همچون بایننس، بای بیت، کوینکس، کوکوین، بینگ ایکس و… از این نوع معاملات فیوچرز پشتیبانی میکنند.
معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی Futures with Physical Delivery
معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی نیز یکی دیگر از انواع معاملات فیوچرز هستند. همانطور که از نام این نوع معامله پیداست، بر اساس معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی، ارز دیجیتال یا انواع دیگری از داراییهای گرانبها در این نوع قرارداد، در تاریخ تسویه حساب، به صورت فیزیکی به خریدار تحویل داده میشوند. در نتیجه میتوان گفت در معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی تمام ویژگیهای قرارداد آتی از جمله زمان سررسید تحویل کالا از قبل مشخص شده است.
معاملات دائمی Perpetual Contracts
در معاملات دائمی نیز همانند معاملات فیوچرز استاندارد، معاملهگران نسبت به قیمت آینده یک دارایی مشخص گمانهزنی میکنند. اما برخلاف معاملات فیوچرز استاندارد، معاملات دائمی فاقد تاریخ سررسید و انقضا هستند. به این ترتیب معاملهگران میتوانند تا پیش از لیکوئید شدن دارایی، پوزیشن مدنظر را حفظ کرده یا به طور کلی در زمان دلخواه تسویه حساب کنند. همچون معاملات فیوچرز استاندارد، معاملات دائمی نیز در بسیاری از صرافیهای دیجیتالی در دسترس کاربران قرار دارد.
ویژگی معاملات فیوچرز چیست؟
- گمانهزنی قیمت آینده
در معاملات فیوچرز بر سر قیمت آینده یک دارایی مشخص گمانهزنی انجام میشود. در نتیجه این نوع معامله یک نوع شرطبندی بر روی جهت حرکت قیمت دارایی مدنظر است.
- کسب سود از روند بازار
در یک معامله فیوچرز طرف خریدار از افزایش قیمت، و طرف فروشنده از کاهش قیمت سود میبرند.
- ایجاد پوزیشنهای لانگ و شورت
در معاملات فیوچرز، برای معاملهگران این امکان فراهم شده تا از طریق ایجاد پوزیشنهای Short (فروش) و Long (خرید)، از در دو روند صعودی و نزولی بازار استفاده کرده و سود کسب کنند.
- داشتن تجربه معاملاتی بالا
از آنجاییکه ورود به معاملات فیوچرز نیازمند داشتن دانش معاملاتی بالا و استفاده از ابزارهای تحلیلی است، این روش معاملاتی مناسب افراد حرفهای بوده و به معاملهگران مبتدی توصیه نمیشود.
- ریسک نسبتاً بالا نسبت به معاملات اسپات
معاملات فیوچرز معاملاتی ریسکی هستند؛ بنابراین، در عین حال که میتوانند بسیار سودده باشند، ممکن است ضرر و زیان بسیاری را به فرد تحمیل کنند.
- داشتن دانش معاملاتی بالا
در معاملات فیوچرز داشتن اطلاعات تحلیلی و فنی اهمیت بسیار زیادی دارد. چراکه معاملهگر باید بتوانند بر اساس اطلاعات و آمار و ارقام موجود تحلیل درستی انجام داده و وضعیت آینده رمز ارز مدنظر را به خوبی پیشبینی کند. در نتیجه اگر فردی به خوبی آموزش ندیده و با ویژگیهای بازار آشنایی نداشته باشد، با وارد کردن سرمایه خود در این نوع معامله، ریسک بالایی کرده و متحمل ضرر و زیان بسیاری خواهد شد.
کاربرد معاملات فیوچرز
یکی از معروفترین ویژگیهای بازار ارزهای دیجیتال، وجود نوسانات بالا در قیمتهای داراییهای دیجیتالی است. با این حال همه روزه معاملهگران بسیاری با استفاده از ابزارهای معاملاتی و استراتژیهای سرمایهگذاری درست، موفق به کسب سودهای بالا میشوند. به عنوان مثال معاملهگران میتوانند صرف نظر از افزایش یا کاهش قیمتهای بازار، از طریق معاملات فیوچرز از نوسانات بازار بهرهمند شده و سود کسب کنند.
تنها کافیست از ابزارهای تحلیلی استفاده کرده و نسبت به وضعیت بازار و ارزش ذاتی رمز ارز مدنظر، قیمت آینده آن را پیشبینی کنید. به این ترتیب اگر با تحلیلهای انجام شده فکر میکنید قیمت کوین مورد نظر در یک تاریخ مشخص افزایش پیدا میکند، یک پوزیشن خرید ایجاد کنید. همچنین اگر به این نتیجه برسید که قیمت کوین مورد نظر سقوط خواهد، یک پوزیشن فروش ایجاد خواهید کرد. در نتیجه همانطور که ملاحظه کردید، اصلیترین کاربرد معاملات فیوچرز استفاده از وضعیت نوسانی بازار و کسب سود در دو حالت بازار است.
چرا در فیوچرز معامله کنیم؟
همانطور که اشاره شد، معاملهگران با هدف بهرهگیری از نوسانات بازار و پیشبینی وضعیت آینده یک دارایی دیجیتالی وارد معاملات فیوچرز میشوند. به این ترتیب معاملهگر با پیشبینی آینده رمز ارز و ایجاد پوزیشن خرید یا فروش سود کسب میکند.
اصلیترین دلیل معامله در فیوچرز، مدیریت ریسک در سبد سرمایهگذاری است. چراکه در این نوع معامله برخلاف معاملات اسپات، نهتنها در روند صعودی؛ بلکه در هنگام ریزش بازار نیز میتوان سود کسب کرد. دلیل دیگری که معمولاً باعث میشود معاملهگران به انجام معاملات فیوچرز تمایل پیدا کنند، ارائه گزینه لوریج است. با وجود این گزینه معاملهگر میتواند بخش مشخصی از سرمایه را از صرافی قرض گرفته و میزان سود خود را به همان میزان افزایش دهد.
در نتیجه اگر شما هم در مورد ابزارهای معاملاتی، تحلیلی و عوامل تأثیرگذار بر بازار کریپتو دانش کافی دارید و همچنین میتوانید اخبار اقتصادی و سیاسی مرتبط با بازارهای مالی را به خوبی دنبال کرده و تحلیل کنید، ورود به معاملات فیوچرز میتواند برای شما سود خوبی به همراه داشته باشد.
اهرم یا لوریج معاملات فیوچرز چیست؟
اهرم یا لوریج یک ابزار اصلی معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال و بازار فارکس به حساب میآید. شاید در نگاه اول استفاده از اهرم بسیار پرریسک و خطرناک به نظر برسد، اما اگر به درستی از آن استفاده شود، میتواند بازی را به نفع شما تغییر داده و سود معامله را به طور چشمگیری افزایش دهد. با این حال اهرم یا لوریج مانند یک شمشیر دو لبه عمل کرده و میتواند در صورت استفاده نادرست ریسک سرمایه و ضرر و زیان را به همان میزان افزایش دهد. اهرم یا لوریج در معاملات فیوچرز دقیقاً چه کاربردی دارد؟
زمانی که معاملهگر قصد ورود به معامله فیوچرز را داشته باشد، لازم است مبلغی را از حساب اصلی صرافی به حساب فیوچرز صرافی انتقال دهد. در مرحله بعدی، کاربر میتواند با هدف افزایش سرمایه معاملاتی خود، از اهرم یا لوریج استفاده کرده و مبلغی را به صورت قرض از صرافی وام بگیرد. به این ترتیب با استفاده از لوریج، فرد میتواند سرمایه اندک خود را به میزان قابلتوجهی افزایش داده و به همان نسبت سود و زیان معامله را نیز تغییر دهد. قبل از استفاده از اهرم یا لوریج معاملات فیوچرز به نکات زیر توجه کنید:
- استفاده از یک استراتژی معاملاتی مناسب
- کنترل احساسات و اتخاذ تصمیمات منطقی و علمی
- مدیریت ریسک معاملاتی با استفاده از ابزارهای تحلیلی
مزایا و معایب قراردادهای آتی چیست؟
معاملات آتی نیز مانند سایر روشهای معاملاتی مزایا و معایبی دارند. به این ترتیب لازم است قبل از استفاده از این روش با تمام ویژگیها، مزایا و معایب آن آشنا شده و با در نظر گرفتن تمام این موارد وارد معامله شوید. در ادامه به معرفی مهمترین مزایا و معایب قراردادهای آتی میپردازیم.
معرفی مزایای معاملات آتی
- نقدینگی بالا
به دلیل محبوبیت بالای این روش معاملاتی معاملهگران بسیاری وارد معاملات آتی میشوند. در نتیجه این بازار همواره نقدینگی بالایی داشته و معاملهگران میتوانند در زمان دلخواه وارد معامله شده و یا از آن خارج شوند.
- تنوع بالای جفت ارزها
در پنل معاملات فیوچرز بسیاری از صرافیهای رمزنگاری از جفت ارزهای متنوعی پشتیبانی میشود. در نتیجه کاربران میتوانند به راحتی جفت ارز مدنظر را پیدا کرده و پوزیشن جدیدی ایجاد کنند.
- کسب سود از روند نزولی بازار
در پنل معاملاتی اسپات، کاربر تنها در صورت رشد قیمتها سود کسب میکند. اما در معاملات فیوچرز کاربر میتواند با ایجاد پوزیشنهای شورت در شرایط نزولی بازار نیز سود کسب کند.
- مدیریت ریسک
با ورود به معاملات آتی، میتوانید ریسک پایین آمدن ارزش دارایی خود را کاهش دهید. به عنوان مثال، تصور کنید که مقداری بیت کوین در اختیار دارید، به دلیل شرایط بازار گمان میرود ارز بیت کوین در آینده کاهش پیدا کند، شما میتوانید با ورود به معامله آتی و ایجاد پوزیشن شورت ریسک پایین آمدن ارزش دارایی خود را کاهش دهید.
- استفاده از لوریج
وجود لوریج در معاملات فیوچرز یکی دیگر از مزایای این روش معاملاتی است. شما میتوانید با استفاده از آن میزان سرمایه معاملاتی خود را افزایش داده و سود بیشتری کسب کنید.
- جذب سرمایه
معاملات فیوچرز علاوه بر بازار ارزهای دیجیتال در بازار بورس و فارکس نیز در دسترس قرار دارد. از طریق معاملات فیوچرز شرکتها و کارخانهها میتوانند سرمایه خوبی جذب کنند. در این شرایط معاملات فیوچرز مانند پیشفروش محصولات کارخانهها عمل میکند. به این ترتیب که این شرکتها محصولات خود را از طریق معاملات فیوچرز به فروش رسانده و سرمایه مورد نیاز خود را جذب میکنند.
معرفی معایب معاملات آتی
- استفاده نادرست از لوریج
همانطور که اشاره شد، وجود لوریج مانند یک شمشیر دو لبه است. با استفاده از این ابزار معاملاتی نهتنها میتوان میزان سرمایه و سود را افزایش داد، بلکه استفاده نادرست و احساسی از آن میتواند ریسک معامله را بالا برده و فرد را با ضرر و زیان چند برابری مواجه کند.
- حساسیت بالای بازار ارزهای دیجیتال
بازار کریپتوکارنسی علاوه بر این که مانند هر بازار مالی دیگر بر اساس شرایط بازار دچار نوسان میشود، به طور همزمان تحت تأثیر مسائل سیاسی، اقتصادی و حتی اظهارنظر افراد تأثیرگذار نیز قرار دارد. این موضوع سبب شده تا پیشبینی این بازار دشوار باشد و در برخلاف انتظارات دچار تغییر شود. در نهایت از آنجاییکه معاملات کریپتو بر اساس پیشبینی بازار انجام میشود، این دست از تغییرات ناگهانی میتواند به ضرر معاملهگر تمام شود.
معامله فیوچرز ارز دیجیتال برای چه کسانی مناسب است؟
معاملات فیوچرز یکی از روشهای معاملاتی پیشرفته و پیچیده است. این روش معاملاتی مناسب افرادی است که دانش و تجربه کافی در زمینه معاملات مالی داشته باشند. در کنار اطلاعات بهروز و آموزشهای مدام لازم است این افراد به صورت روزانه زمان مناسبی را صرف تحلیل بازار و بررسی اخبار روز دنیا کنند.
در کنار تمام موارد بالا، این افراد باید سرمایه مضاعف خود را وارد بازار کرده و تحمل ریسک از دست رفتن دارایی خود را داشته باشند. معاملهگران موفق و حرفهای همواره بر اساس تحلیلهای فنی و آمار و ارقام موجود تصمیمگیری کرده و از دخیل کردن احساسات خودداری میکنند. اگر شما هم این شرایط را دارید میتوانید کاندید مناسبی برای انجام معاملات فیوچرز باشید.
مفاهیم اساسی معاملات فیوچرز کریپتو
قبل از آنکه وارد معاملات فیوچرز کریپتو شوید، لازم است با مفاهیم و اصطلاحات بکار رفته در این پنل معاملاتی آشنا شوید. در ادامه لیستی از مهمترین اصطلاحات معاملات فیوچرز آورده شده است.
- اهرم یا لوریج / Leverage
لوریج یا اهرم یکی از پرکاربردترین و مهمترین مفاهیم در معاملات فیوچرز است. صرافیهای مختلف، درصدهای متفاوتی از اهرمها را ارائه میدهند. با استفاده از آن کاربر میتواند سرمایه اولیه خود را چند برابر افزایش داده و با سرمایه بیشتری وارد معامله شوند.
- لیکوئید شدن / Liquidation
منظور از لیکوئید شدن دارایی در معاملات فیوچرز، از دست رفتن بخش یا تمام دارایی وارد شده در پوزیشن است. زمانی که سرمایه در معرض لیکوئید شدن قرار داشته باشد، جهت جلوگیری از سقوط آن به ارزش ناخالص منفی، کاربر مجبور به فروش دارایی میشود.
- حداقل وجه تضمین، مارجین اولیه / Initial Margin
مارجین اولیه یا همان وجه تضمین اولیه، مبلغی است که دو طرف قرارداد آتی قبل از عقد قرارداد پرداخت میکنند. این مبلغ با هدف جلوگیری از پشیمان شدن طرفین جهت ادامه معامله و به عنوان وثیقه دریافت میشود. میزان مارجین اولیه بر اساس مشخصات هر قرارداد آتی میتواند متغیر باشد.
- سود باز / Open Interest
مقدار سرمایهای که به بازار وارد یا از آن خارج میشود، تحت عنوان سود باز، شناخته میشود. به این ترتیب زمانی که سرمایه زیادی به بازار فیوچرز یک صرافی دیجیتالی وارد شود، سود باز افزایش پیدا میکند، و همین طور برعکس. جهت محاسبه سود باز لازم است تمام پوزیشنهای باز را جمع و حاصل آن را از پوزیشنهای بسته کسر کنیم.
- فاندینگ ریت / Funding Rates
پرداختهای دورهای که میان تریدرها انجام میشود، فاندینگ ریت نام دارد. بر اساس فاندینگ ریت، قیمت قراردادهای آتی دائمی به قیمت شاخص نزدیک میشود.
- صندوق بیمه / INSURANCE FUNDS
شبکههای ایمنی که در برابر ضرر و زیانهای احتمالی از معاملهگران محافظت میکنند، به عنوان صندوقهای بیمه شناخته میشوند. در این صندوقها جهت پوشش خسارتهای معاملهگران زیانده از سود معاملهگرانی که سودده استفاده میشود.
کارمزد معاملات فیوچرز
به طور کلی کارمزد معاملات بسته به سیاستهای مالی صرافیها متفاوت است. هر صرافی بر اساس یک الگوریتم از پیش تعیین شده کارمزد معاملات را مشخص و محاسبه میکند. معاملات فیوچرز نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مانند بخش اسپات درصدی از معامله به عنوان کارمزد دریافت میکند.
بر اساس بررسیها در میان صرافیهایی که از معاملات فیوچرز پشتیبانی میکنند، دو صرافی کوینکس و کوکوین کارمزد مناسبتری را دریافت میکنند. معمولاً کارمزد این بخش نسبت به سایر معاملات بیشتر است. همچنین در این نوع معاملات، تا زمان باز بودن پوزیشن میزان کارمزد معامله به طور پیوسته افزایش پیدا میکند.
احراز هویت برای معاملات فیوچرز چیست؟
تمام صرافیهای رمزنگاری با هدف جلوگیری از پولشویی و کلاهبرداریهای مالی، کاربران به انجام مراحل احراز هویت ملزم میکنند. در اکثر صرافیها احراز هویت در بیشتر از دو مرحله انجام میشود. در هر کدام از این مراحل اطلاعات متفاوتی دریافت و خدمات متنوعی ارائه میشود.
مرحله اول احراز هویت: دریافت اطلاعات هویتی همچون نام کامل، شماره شناسایی کاربر و… ارائه خدماتی همچون انجام معاملات کوچک و برداشتهای محدود از حساب کاربری صرافی
مرحله دوم احراز هویت: دریافت اطلاعات کاملتر همچون آدرس محل سکونت و… ارائه خدمات متنوعتر همچون معاملات فیوچرز و لوریجدار، برداشت نامحدود از حساب کاربری و…
در نهایت از آنجاییکه در معاملات فیوچرز بخشی از سرمایه معاملاتی به صورت وام از صرافی دریافت میشود، لازم است قبل از شروع مراحل احراز هویت خود را به طور کامل سپری کرده باشید.
هدف از معاملات فیوچرز چیست؟
به طور کلی معاملات آتی یا فیوچرز به دو منظور بین طرفین منعقد میشوند:
- پوشش ریسک
- سفتهبازی
همانطور که در مثالی که خواندید عنوان کردیم، با استفاده از معاملات فیوچرز میتوان از نوسانات بازار در امان ماند. اگر شخص یا شرکتی برای انجام کاری به کالایی خاص در آینده نیاز داشته باشد، میتواند با استفاده از معاملات فیوچرز یا قراردادهای آتی، کالای مورد نیاز خود را خریداری کرده، و در زمان مشخص تحویل بگیرد.
در این صورت شخص یا شرکت به جای نگرانی از اتفاقاتی که ممکن است روی قیمت کالای مورد نظر تاثیر بگذارند، بر روی دیگر جنبههای پروژه تمرکز میکند و در موعد مقرر کالای خود را تحویل میگیرد.
این حالت برای فروش کالا هم صادق است. مثلا اگر یک کارخانه بداند که باید مقدار معینی از کالایی که تولید میکند را تا زمانی مشخص به مشتری تحویل دهد، با استفاده از قرارداد آتی، خود را از نوسانات قیمت که قابل پیش بینی نیستند مصون میکند.
اما در سفتهبازی شخص یا شرکت نیازی به کالا ندارد و سود او از بالا یا پایین رفتن قیمت به دست میآید. فرض کنید شخصی 2000 کیلوگرم مس دارد، این شخص با اطلاعاتی که پیدا کردهاست و با تحلیلهایی که انجام داده است به این نتیجه میرسد که قیمت مس در 3 ماه آینده روند نزولی خواهد گرفت.
این شخص با فروش 2000 کیلوگرم مس که در اختیار دارد و سپس خرید دوباره پس از افت قیمت به سود میرسد، در این حالت ممکن است این شخص بتواند پس از افت قیمت 2500 کیلوگرم مس بخرد. و اگر شخص پیشبینی کند که قیمت مس روند صعودی خواهد داشت میتواند با خرید مس و فروش در قیمتهای بالاتر از بالا رفتن قیمت آن سود کند.
در معاملات فیوچرز برای عمل خرید و فروش از دو عبارت position Long برای موقعیت خرید و position Short برای موقعیت فروش استفاده میشود.
در حالت کلی معاملات در بازارهای مالی به دو صورت انجام میشوند:
- اسپات
- فیوچرز
تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز چیست؟
در معاملات اسپات یا اسپات تریدینگ همزمان با پرداخت هزینه، کالای مورد نظر را دریافت میکنید، و اگر معامله فروش داشته باشید باید همان لحظهای که پول را تحویل میگیرید کالا را تحویل دهید. در اینگونه معاملات در بازارهای مالی تریدرها فقط از بالا رفتن قیمت سود میکنند. به این نوع بازار یا معامله، نام یک طرفه هم اطلاق میشود زیرا فقط در صورتی که قیمت رشد کند به سود میرسید.
در زمینه ارزهای دیجیتال، صرافیهای داخلی فقط به صورت اسپات مارکت فعالیت میکنند یعنی شما فقط قادر هستید همان لحظه خرید یا فروش خود را انجام دهید و طبیعتا فقط میتوانید از بالا رفتن قیمت سود کنید.
در معاملات فیوچرز بر خلاف معاملات اسپات، شما هم از بالا رفتن قیمت میتوانید سود کنید و هم از پایین آمدن قیمت، به عبارتی شما قادر به انجام معاملات دوطرفه هستید. همه چیز بستگی به دانش اقتصادی و قدرت تحلیل شما دارد.
فرض کنید شما با توجه به اطلاعاتی که از اخبار مختلف به دست آوردهاید به این نتیجه رسیدهاید که بیت کوین با قیمت واقعی خود معامله نمیشود و به اصطلاح حباب دارد پس احتمالا تا ۲ ماه آینده ریزش میکند و یا شروع به رشد میکند.
از طرف دیگر شخصی کاملا نظری مخالف نظر شما را دارد، در این صورت اگر شما احتمال دهید که قیمت بیت کوین تا ۲ ماه آينده بالا میرود میتوانید یک معامله خرید یا long position باز کنید و در صورتی که بازار طبق پیشبینی شما حرکت کرد، شما سود خواهید کرد، و البته همین رویه برای پایین آمدن قیمت هم صدق میکند، یعنی اگر بازار بر خلاف آنچه تصور کرده بودید روند نزولی در پیش گیرد شما متحمل ضرر خواهید شد.
در معاملات اسپات شما هیچگاه سرمایه خود را از دست نمیدهید، مگر آنکه قیمت آن به صفر برسد که خیلی منطقی نیست. اگر شما 100 واحد اتریوم خریداری کنید، قیمت آن چه بالا برود چه پایین بیاید شما 100 اتریوم خواهید داشت.
فقط مقدار سرمایهی شما تغییر میکند، که در صورت بالا رفتن قیمت اتریوم، مقدار ریالی یا دلاری (یا هر واحد دیگر) سرمایه شما بیشتر خواهد شد، و در صورت افت قیمت، سرمایه شما کمتر خواهد شد.
مارجین در معاملات فیوچرز چیست؟
ضریب اهرم را میتوانید مثل وامی در نظر بگیرید که صرافی در اختیار شما گذاشته است. در معاملات فیوچرز در صورتی که از قابلیت لوریج یا اهرم استفاده کنید، سرمایه، سود و ضرر شما به همان اندازه بیشتر میشود.
مثلا اگر 10 هزار دلار سرمایه داشته باشید و از اهرم 5 استفاده کنید، صرافی به اندازهی 50 هزار دلار اعتبار برای انجام معامله به شما خواهد داد، و بدیهی است که میزان سود و ضرر شما نیز به همین میزان افزایش خواهد یافت.
اگر ضرر شما به اندازهای شود که سرمایه اولیه که داشتید از بین رود (با احتساب کارمزد) صرافی معامله شما را میبندد و به عبارتی دیگر حساب شما لیکوئید میشود.
پس استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز دانش خود را میطلبد و توصیه میشود اگر آشنایی و تجربه کافی با بازارهای مالی را ندارید هرگز به استفاده از اهرم فکر نکنید.
مفهوم اهرم را با یک مثال ابتدا برای معامله بدون اهرم و سپس معامله با اهرم برای شما روشن خواهیم کرد.
فرض کنید با 50 هزار دلار یک واحد بیت کوین را در قیمت 50 هزار دلار خریداری کردهاید و تحلیل کردهاید که قیمت به 60 هزار دلار خواهد رسید و شما در آن نقطه قصد فروش بیت کوین خود را دارید.
اگر بازار طبق تحلیل شما پیش رود و به قیمت 60 هزار دلار برسد، شما میتوانید با 20 درصد سودی که کسب کردهاید از بازار خارج شوید. اما اگر بازار بر خلاف تحلیل شما حرکت کرد و شما در قیمت 40 هزار دلار بیت کوین خود را بفروشید، 20 درصد ضرر خواهید کرد.
اما در صورتی که بخواهید از امکان اهرم یا لوریج در معاملات فیوچرز استفاده کنید قضیه متفاوت است.
فرض کنید که با 10 هزار دلار سرمایه اولیه، و با استفاده از لوریج 5، در معامله بیت کوینی که مثالش را آوردیم قصد خرید یک واحد بیت کوین را دارید. در این صورت میتوانید با 10 هزار دلار سرمایه معاملهای به ارزش 50 هزار دلار را داشته باشید و قاعدتا به جای 20 درصد سود 100 درصد سود خواهید کرد، اما یادتان باشد قرار نیست همیشه خوششانس باشید.
پس ممکن است به علت استفاده از اهرم به جای 20 درصد ضرر متحمل 100 درصد ضرر شوید، که البته پیش از آن صرافی، معامله شما را مسدود خواهد کرد.
معاملات آتی در مورد چه کالاهایی میتواند مورد استفاده قرار گیرد؟
قراردادهای آتی را تقریبا برای هر نوع کالایی میتوان استفاده کرد. کامودیتیها، برخی انواع مواد غذایی و …
اما به صورت کلی میتوان قراردادهای آتی را برای محصولات کشاورزی، فلزی و نفتی و یا در بازارهای سهام، ارز و اوراق قرضه به کار گرفت.
کدام پلتفرم ها از معاملات آتی پشتیبانی می کنند؟
صرافیهای داخلی از معاملات فیوچرز پشتیبانی نمیکنند. اما بازارهای سهام و صرافیهای بینالمللی مختلفی از این نوع معانلات پشتیبانی میکنند که از میان آنها میتوان بایننس، بیتمکس، بکت، بورس اختیار معامله شیکاگو و گروه صرافی شیکاگو مرکانتایل را نام برد.
سخن آخر
توجه داشته باشید که در معاملات فیوچرز شما پول را در زمان عقد قرارداد پرداخت میکنید ولی کالا را در زمان سررسید قرارداد تحویل میگیرید. البته گاهی پیش میآید که مقداری از مبلغ در زمان عقد قرارداد پرداخت میشود، و مقداری در زمان تحویل کالا. حالات دیگر هم ممکن است وجود داشته باشد ولی عموما در قراردادهای آتی مبلغ در ابتدا و در هنگام عقد قرارداد پرداخت میشود. در استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز احتیاط کنید، فراموش نکنید اهرم همان اندازه که امکان سود رساندن به شما را دارد میتواند کل سرمایه شما را نابود کند.
دیدگاه خود را بگذارید